Признаха пиратството за полезно

qNuZoV

Registered
Развитието на файлообмена не ограничава създаването на нова музика, филми и книги. Обратното, отслабването на защитата на авторските права позитивно влияе на развитието на съвременното общество. Това се посочва в изследване на Феликс Оберхолцер-Джи от Харвардския университет и Колман Стръмпф от Канзаския университет. Макар учените да признават, че пиратството вреди на някои бизнес модели, то не унищожава стимула за създаване на нови произведения от музиканти, кинаджии и писатели.

В Конституцията на САЩ се казва, че законът за авторското право е създаден, за да се „поддържа прогреса на науката и изкуствата чрез осигуряване на защитата на правата на техните автори“. По този начин, отбелязват изследователите, показател за вредата от обмена на файлове трябва да се счита не загубените от притежателите на авторските права пари, а препятстването на появата на нови произведения, каквито пиратството не създава, съобщава The Register.

„Даже ако заобикалянето на авторските права да се е отразило на печалбите в отрасъла, не е задължително това да се отрази негативно на развитието на пазара и появата на нови художествени произведения. С отслабването на авторските права, реалната цена на музиката, книгите и филмите намалява, а готовността на потребителите да платят за допълнително съдържание нараства. Тъй като авторите получават печалба от това, стимулът за създаване на нови произведения не намалява. Например, ако музиката става безплатна в Интернет, то цената на концертите като допълнение към музиката се увеличава и музикантите, получаващи приходи от концерти не страдат от намаляване на продажбите на съдържание“, - се казва в изследването.

Впрочем, анализаторите отбелязват, че тази концепция има и своите недостатъци, тъй като не всички известни музиканти предпочитат да организират концерти, вместо да продават своите записи.

Друго изследване потвърждава до известна степен проучването на двамата учени. Futuresource Consulting е подготвила отчет, посветен на използването на видеоуслугите. Съгласно резултати от него, две трети от британците и почти толкова от американците гледат телевизионни предавания, филми и видеоклипове на своите лаптопи или РС. Сред тях 15 % гледат видеозаписите нелегално, а 8% са свалили поне един път нелицензирано видео от Интернет. В резюмиран вид отчетът на Futuresource Consulting гласи, че по-голямата част от Интернет аудиторията на различните видеоуслуги не са пирати и са готови да си платят или са съгласни на присъствието на реклама във видеосъдържанието.

Източник: pcworld.bg
 

Горе