Въпрос относно постването на ид преди да е създадена темата

Готови за използване кодове
Post Reply
User avatar
nBN
Нов
Нов
Posts: 96
Joined: Sat Jan 21, 2012 6:47 pm
Contact:

Въпрос относно постването на ид преди да е създадена темата

Post by nBN » Sat Apr 06, 2013 1:27 pm

Здравейте, немога да измисля това как да стане.

Имам 2 таблици, таблица temi и mneniq как да стане когато публикувам нова тема да се записват и в 2те таблици в едната в temi името на темата а в другата да се записва Id_tema - идто на темата преди темата да бъде създадена да си се генерира идто.

User avatar
kriss
Гуру
Гуру
Posts: 2201
Joined: Wed Sep 02, 2009 4:38 pm
Answers: 148
Location: Варна
Contact:

Post by kriss » Sat Apr 06, 2013 2:08 pm

В едната си записваш името а за другата гледаш кое е последното id и увеличаваш с 1

fbian
Турист
Турист
Posts: 204
Joined: Sat May 26, 2012 3:55 pm
Answers: 18

Post by fbian » Sat Apr 06, 2013 2:56 pm

След INSERT-a на темата правиш следното:
[php]
$temaid = mysql_insert_id();
[/php]
Това е ид-то на добавената тема и след това пускаш заявка за INSERT в другата таблица,като ползваш ид-то.

User avatar
embaka
Гуру
Гуру
Posts: 2045
Joined: Sun May 04, 2008 8:43 pm
Answers: 105
Location: В. Търново
Contact:

Post by embaka » Sat Apr 06, 2013 5:15 pm

Ползвай InnoDB свързваш си таблиците и си готов, като изтриеш запис от едната се трие и от другата

Post Reply