Microsoft показа новата Windows 10X за устройства с два екрана

Post Reply
User avatar
simona
Потребител
Потребител
Reactions: 0
Posts: 912
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:25 am
Answers: 9
Location: web-tourist.net
Contact:

Microsoft показа новата Windows 10X за устройства с два екрана

Post by simona »

Microsoft пусна първи емулатор на задаващата се операционна система Windows 10X предназначена за ноутбуци и таблети с по два дисплея. Платформата бе обявена официално през есента на 2019 г. заедно с иформация за първото двуекранно устройство на компанията - Surface Neo.

Емулаторът е предназначен за разработчици, така че те да могат да адаптират своя софтуер за новите хардуерни възможности на подготвяните от Microsoft устройства. Той може да бъде свален заедно с бета версия на Windows 10X от официалния сайт на компанията и, очаквано, е достъпен само за участниците в програмата Windows Insider.

Ъпдейти, сигурност, съвместимост

Създателите на платформата имат за цел да решат проблема на класическата Windows 10, свързан с ниската скорост на сваляне и инсталиране на обновявания. По данни на Microsoft в X-версият за това ще бъдат достатъчни 90 секунди и почти всичко ще се случва във фонов режим, без да ангажира потребителя. Той ще трябва само да рестартира устройството в края на процеса.

Друга разлика касае сигурността. Всички инсталиращи се приложения няма да имат до регистъра. Благодарение на стъпки като тази разработчиците се надяват да постигнат дългосрочна производителност.
Windows 10X е предназначена работи най-вече с приложения от магазина Microsoft Store. Все пак обаче тя е съвместима с Win32 приложения, тъй като каталогът предлаган в магазина не е чак толкова широк (в сравнение с този на Google например). Външните софтуери ще се стартират в отделни контейнери, което обаче може да означава ограничаване на техните възможности. Според сайта MSPowerUser е възможно такива програми да не могат да се зареждат при стартиране на системата, както и да е забранена работата им във фонов режим.

Интерфейс

Външният вид на Windows 10X има разлики спрямо класическата Windows 10. В Microsoft са се постарали да опростят работата с нея при запазване на основните възможности. Работата в прозорци, функции като "drag & drop", както и бутонът Start са запазени. Старт менюто обаче е коренно променено. В горната чат на новия панел е налице търсачка, а отдолу - списък с приложения и сайтове, ползвани от потребителя. Те могат да се разпъват на цял екран чрез бутона Show all (Покажи всичко).

Интерфейсът поддържа управление с жестове, бързо активиране/деактивиране на безжични модули и настройка на ориентацията на екрана чрез меню в долния десен ъгъл. Компанията е обновила File Explorer, като го е направила по-удобен за управление чрез тъч екрани.

Според The Verge, които са изпробвали емулатора и бета версията на Windows 10X, много от функциите в тях засега не са достъпни. Не се разкриват и сроковете на официално пускане на финална версия.
Post Reply