Windows 10: Прегледайте историята на буфера си „Clipboard History“

Post Reply
User avatar
simona
Потребител
Потребител
Reactions: 0
Posts: 912
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:25 am
Answers: 9
Location: web-tourist.net
Contact:

Windows 10: Прегледайте историята на буфера си „Clipboard History“

Post by simona »

Вашият компютър с Windows 10 скоро ще инсталира основна актуализация. Microsoft току-що започна да внедрява „Актуализацията на Windows 10 октомври 2018 г.“, като доведе Windows 10 до версия 1809.

Номерът на версията - 1809 - е код за годината и месеца на актуализацията. Така че номерът на версията подсказва септември, а официалното име е „Октомврийската актуализация“ и тя излиза през ноември. Ах! Забелязахте. Много си умен. Да, има малко забавяне. Microsoft всъщност пусна актуализацията за няколко дни през октомври, докато ранните инсталатори не попаднаха на ужасни грешки за унищожаване на данни. Microsoft изтегли актуализацията и отказа да каже нещо повече от месец, което доведе до оргия от спекулации и ръкомахания от технологичната преса за нарушения контрол на качеството на Microsoft.

Но това вече е минало! Сигурна съм, че компютърът ви ще се оправи. Дано да е така, защото нямате избор. Готови ли сте или не, ще получите актуализацията. Но не се притеснявайте, Microsoft обещава, че ще се „съсредоточи върху прозрачността и комуникацията“ в бъдеще, когато пуснат ъпгрейди на Windows, които унищожават данните. (Което неимоверно ще се случи.)

Иронията е, че Windows 10 става все по-добър. Тази актуализация не носи никакви ненужни нови функции. Той носи смислени актуализации и повишаване сигурността, което е точно това, върху което искаме да се фокусира Microsoft. Бъговете, които предизвикаха толкова смут, засегнаха само малък брой хора. Те са непростими; никога не трябва да има бъгове, които унищожават данни. Но когато отстъпите назад и погледнете голямата картина, Windows 10 всъщност е в доста добра форма и (най-вече) се подобрява.

Има само една нова функция, която трябва да разгледате след като компютърът ви инсталира актуализацията 1809.

Ако решите, можете да получите достъп до история на елементи, които сте копирали в клипборда си, вместо да се ограничавате до един най-скорошен елемент.
windows10_clipboardhistory_settings.jpg
След като компютърът ви инсталира актуализацията на 1809, Clipboard ще бъде нова опция в System / Settings. (Ако не виждате опцията Clipboard, все още не сте получили актуализацията на 1809.) Историята на клипборда ще бъде изключена по подразбиране. Можете да го включите предварително или ще бъдете подканени, когато се опитате да го използвате за първи път.

След като се включи, тя работи по следния начин:

• Изрязването или копирането на нещо в клипборда работи точно както винаги. Кликнете върху „Копиране“ или натиснете Ctrl-C и ще копирате елемент в клипборда.

• Вмъкването работи точно както винаги. Кликнете върху „Поставяне“ или натиснете Ctrl-V и ще поставите всичко, което има в клипборда, както преди.
windows-10-clipboard-view.jpg
• Но има една нова комбинация от клавиши Натиснете Windows + V (клавишът Windows вляво от клавишите за интервал и alt, плюс „V“) и ще се появи панел „Клипборд“, който показва историята на елементите, които сте копирали в клипборда. Можете да се върнете, доколкото искате, на всеки от последните 25 клика. Всеки изрязан елемент е ограничен до 4Mb. Той е предназначен за използване на текст и скромни изображения.

Ако често поставяте едни и същи неща, можете да ги закачите в горната част на панела. Можете да изтриете отделни елементи от панела или да изчистите всички запазени елементи от клипборда от Настройки.

Като толкова много неща, това ще бъде полезно само ако го помните. Някои от вас ще искат да добавят Win + V в списъка си със запаметени клавишни комбинации.

Има още една функция, но аз имам малък ум и не мога да разбера защо би била полезна: ако включите „Синхронизиране между устройства“, съдържанието на клипборда се качва в Microsoft и се синхронизира с други компютри, които са влезли в същия акаунт на Microsoft. Можете да поставите нещо в клипборда на вашия настолен компютър, след което да го поставите на вашия лаптоп. В момента това е ограничено до съдържание, по-малко от 100Kb, така че ефективно е само за текст. Е, добре, предполагам. Повече власт за вас, ако това е нещо, което можете да използвате. Някой ден може да има начин да изтеглите този клипборд на телефони iPhone и Android, но не и днес.

Само още нещо, което трябва да разгледам, но ме кара да кажа: Хм. , ,

Ако използвате LastPass или друг мениджър на пароли и копирате и поставите потребителски имена и пароли, тези копирания ще бъдат добавени в историята на клипборда. Въпреки че Microsoft вероятно съхранява историята на клипборда сигурно на компютъра, не искам тази информация, да се съхранявана никъде, освен в LastPass, на която избрах да се доверя. Ако включите „Синхронизиране между устройства“, тази информация се качва в Microsoft и сега е уязвима, ако вашият акаунт в Microsoft е хакнат.

Аз съм уникално чувствителна към това, защото се занимавам по цял ден с клиентите си, така че съм необичайно фокусирана върху сигурността. Ако това също ви притеснява, може би трябва да се откажете от тази нова функция. Отново го изключих, след като се замислих. Някои от вас обаче ще оценят удобството.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Post Reply