Защо WiFi 6 е важен?

Post Reply
User avatar
simona
Потребител
Потребител
Reactions: 0
Posts: 912
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:25 am
Answers: 9
Location: web-tourist.net
Contact:

Защо WiFi 6 е важен?

Post by simona »

Повечето съвременни флагмани са оборудвани с модерна технология WiFi 6 (IEEE 802.11 AX) и е вероятно скоро да го видим в смартфоните. Всъщност новият безжичен стандарт носи много подобрения, които на пръв поглед може да не изглеждат толкова значими. Нека разгледаме по-подробно възможностите на най-новата версия на WiFi.

Да видим какъв вид WiFi 6?
След дългосрочната употреба на неясни букви (802.11b / g / n) в имената на WiFi, организацията, отговорна за разработването на безжични стандарти на Wi-Fi Alliance, най-накрая реши да премине към използване на номера. И така, най-модерният стандарт се наричаше WiFi 6, а последните 5 и 4.
Често потребителите, които просто не разбират WiFi стандартите, купуват рутери, които не са в състояние да работят с максимална скорост. Сега всичко става много по-разбираемо и опростено, а производителите се опитват директно да посочат поддържаното поколение WiFi.

WiFi 6 е най-новият безжичен стандарт и е проектиран да осигурява стабилна, високоскоростна връзка, като същевременно постоянно увеличава обема на предадените данни. Скоростта на пренос на данни на WiFi 5 (802.11ac) е 3.5 Gb / s, докато за WiFi 6 може да достигне 9.6 Gb / s. Разбира се, в реални условия е малко вероятно да успеете да постигнете такива показатели, но напредъкът все още е невероятен.

От друга страна, високата скорост е само част от възможностите на новия стандарт. Друга важна характеристика може да се счита за подобрен пренос на данни от много потребители. Когато свързвате няколко устройства към един рутер, честотната лента може забележимо да спадне, особено ако един от клиентите ползва Steam, а другият се опита да гледа 4K HDR видео в Netflix.

Това стана възможно благодарение на съвместната работа на двете технологии MU-MIMO и OFDMA. Технологията MU-MIMO (Множествен потребител, Множествен вход и многократен изход) също се използва в WiFi 5 и позволява предаването на данни на четирима клиенти, използвайки различни подносещи честоти, но в WiFi 6 този брой е увеличен до 8. Въпреки това, OFDMA позволява предаването на данни на клиенти с приблизително равна, средна скорост.

По този начин WiFi 6 позволява не само да се постигне висока скорост на трансфер на данни, но и да се осигури стабилна връзка с клиентите, но има едно важно ограничение - всички устройства трябва задължително да поддържат новия стандарт.
Post Reply