Национално състезание по ИТ и Визуални изкуства

Записване | коментари | гласуване | проблеми
azmoga
Нов
Нов
Posts: 3
Joined: Thu Feb 07, 2013 11:26 am

Национално състезание по ИТ и Визуални изкуства

Post by azmoga » Thu Feb 07, 2013 11:58 am

Здравейте, приятели,

от 26 до 28 април 2013 година в гр. Девин, в спа-комплекс „Исмена”, за трети път ще се проведе иновативното Национално състезание по Информационни Технологии и визуални изкуства за ученици от 8 до 12 клас "Аз мога тук и сега".

„Аз мога – тук и сега” е насочено към всички ученици от 8 до 12 клас, които са с изявен интерес от една страна в областта на информационните технологии, а от друга притежават творчески заложби.

Целта е да се покаже потенциала и достъпността на компютърно базираните технологии за реализиране на творчески проекти в тази възрастова групова.

Състезанието е единственото по рода си с това, че участниците във всички направления научават, обсъждат и разработват поставените задачи само на място по време на състезателния ден. Така участниците са поставени в ситуация на реална разработка.


„Аз мога – тук и сега” се провежда за първи път през 2011 година. Участват съответно 92 участника и 35 ръководителя от 17 населени места, 92 реализирани продукта в 4 категории. В следващото издание през 2012 година участват 122 участника и 50 ръководителя от 27 населени места, 122 реализирани продукта в 5 категории, а 2013 предстои. :) В Националното състезание по ИТ и визуални изкуства участват ученици от авторитетни училища като НПМГ София, СМГ, ПГЕЕ-Пловдив, Математически гимназии от Благоевград, Шумен, Враца, Русе, Варна, Кюстендил, Смолян, както и училища с профил ИТ от Севлиево, Кърджали, Хасково, изкуства и езикови гимназии от Добрич, Дупница, ОДК Балчик и други.

Image

Направленията, в които учениците се състезават са:
„Компютърна презентация“, „Видеоклипове“, „Графичен дизайн“, „Редизайн на уеб сайтове“, „Фотография“ (от 2012) и „Програмиране“ (от 2013). Всяка една задача в съответните категории е прецизирана за възрастовата група и предварително съгласувана между журито. Времето за работа за всяка категория е различно - по преценка на журито, спрямо сложността и очакванията за поставената задача.
Журито във всяка една категория се състои от 2-ма (двама) изявени експерти в съответната област. Критериите, по които се оценяват предадените материали, се изготвят от журито и се съобщават предварително в сайта на състезанието и по време на техническата конференция, в която участват всички членове на журито и ръководителите.

Учениците от 12-ти клас (абитуриенти) имат уникалната възможност и предимство да кандидатстват с преференциални условия във висшите учебни заведения, които партнират на "Аз мога - тук и сега" (Технически университет - София, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", а тази година, защо не и още престижни вузове :)). В деня на награждаването се обявяват при какви условия, регламент и график ще се случи това.

Всички участници в състезанието получават възможността да задават въпроси, да дискутират и разменят идеи както с журито, така и със специалните гости. Победителите, освен материални награди, получават и менторство от журито, лекторите и организаторите. Участниците, които попадат в ТОП10, получават поощрителни награди.

Традиция в рамките на състезанието е да се изнасят както технически, така и мотивиращи лекции от професионалисти като г-н Явор Колев, началник сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт, ГДБОП - МВР“, Росен Дуков, Кристалин Чавдаров, Борис Луканов, Виден Нацев, Люба Апостолова, Никола Вълчанов и други изявени специалисти от IT бранша, както и популярни артисти от креативните среди (НЕ само от България).

По време на състезателния ден се провежда кръгла маса на тема "Нуждите, проблемите и бъдещето на училището и учителя по ИТ". В дискусията вземат участие ръководители и гости от висши учебни заведения и Министерство на образованието, младежта и науката.
Всички реализирани продукти от участниците се обявяват в официалния сайт http://www.az-moga.bg и са със свободен достъп за използване.

Намерете още информация в:
Facebook, Снимки от Flickr и Twitter

Admin
Site Admin
Site Admin
Posts: 4
Joined: Thu Jan 01, 1970 12:00 am
Answers: 224

Post by Admin » Thu Feb 07, 2013 12:56 pm

Сериозно обмислям как може да се включим като партньори в това национално състезание.
Лично аз се надявам повече от нашите потребители да се включат в него и ще помисля как да ги стимулираме.
Засега мога да им предложа бонус точки и тениски за награди ако достигнат до някакъв резултат в състезанието дори и минимален.

Ако някой има идея как да се включим нека пише тук.

Vladkata
Много Редовен
Много Редовен
Posts: 1575
Joined: Sun Nov 21, 2010 7:50 pm
Answers: 70
Location: Sofia

Post by Vladkata » Thu Feb 07, 2013 1:00 pm

Аз участвам от началото на състезанието, наистина много добър замисъл и организация. Не се колебайте тази година :wink:

morningstar
Нов
Нов
Posts: 22
Joined: Wed Mar 10, 2010 11:44 am

Подкрепа!!!

Post by morningstar » Thu Feb 07, 2013 1:21 pm

Това е най-готиното състезание за ученици от 8 до 12 клас! Шапка свалям на организаторите! 8)

User avatar
stoqnski
Гуру
Гуру
Posts: 2037
Joined: Mon Sep 10, 2007 4:39 pm
Answers: 122
Location: гр.Сливен

Post by stoqnski » Sat Feb 09, 2013 9:51 pm

за жалост съм надхвърлил годините :( иначе бих се включил

User avatar
vojda_na_inkite
Нов
Нов
Posts: 126
Joined: Thu Mar 15, 2012 7:39 am
Contact:

Post by vojda_na_inkite » Mon Feb 11, 2013 9:05 am

Аз участвах както на състезанието, така и на академията миналата година и мисля тази година пак да участвам. Там се запознах с много хора, с които продължавам да контактувам и даже разработваме проекти заедно.
Мястото на което се провежда състезанието също е страхотно! А по време на състезанието има и лекции на които може да се научат много нови неща, което за мен е най-важното. Много добра организация от едни супер хора, на които мога само да се възхищавам.

Поздрави,
Красимир Арабаджиев

mimikir
Нов
Нов
Posts: 3
Joined: Mon May 16, 2011 6:45 pm
Contact:

Post by mimikir » Mon Feb 11, 2013 1:32 pm

Състезанието е невероятно и за учителите.
Лекциите са страхотни. Къде другаде ще можеш да чуеш от устата на топ специалисти в брашна- това сега се прави така. Като учители по ИТ сякаш се задъхваме гонейки новостите. И ние имаме нужда от постоянно обучение.
Всички участници създават усещане за едно цяло. На други състезания се усеща някакво напрежение, всеки ти е конкуренция. А в Девин ползите са толкова много, че се чувстваш победител дори само защото си там.
И си е така- по 10 участника във всяка категория биват отличени като най- добри. Това ми харесва много, защото често разликата в качеството е минимална, преценките малко или много субективни. Така че наистина е добре че има много награди. Учениците се чувстват оценени и придобиват самочувствие, сили да работят още и още за развитието си.
Успех на тазгодишното състезание като цяло, макaрче съм сигурна, че ще бъде отново SUPER!

d_georgieva64
Нов
Нов
Posts: 1
Joined: Mon Feb 11, 2013 7:36 pm

Post by d_georgieva64 » Mon Feb 11, 2013 8:18 pm

"Аз мога тук и сега" - изключителен формат, невероятна атмосфера, млади и знаещи хора, от които може да се научи много! Попаднах случайно на информацията за състезанието и нито за миг не се поколебах в решението си да мотивирам моите ученици за участие. Аз съм директор на училище и съм филолог по специалност, но моето хоби е графичния дизайн. Участвахме и в лятната академия. В Девин аз се почувствах страхотно, потопена в атмосферата на моите представи за едно съвременно обучение - ученици и учители, работещи в екип и взаимно допълващи се. ITтехнологиите се развиват с изключително бързи темпове и ние учителите понякога трудно сме в крак с най-новите неща и тук е мястото и ролята на нашите ученици, знаещи и можещи. В нашето съвремие ние все повече сме партньори, учителят винаги ще има водеща роля, но и ученикът е достоен партньор. Социалните мрежи са тези, които помагат на нашите деца да са все по-информирани и знаещи. И няма нищо лошо в това да научим нещо ново от нашите деца. Състезанието в Девин е доказателство за тези процеси, които се случват в нашето съвремие.
Поздравления за организаторите! С нетърпение очакваме м. април и се готвим за достойно представяне. Интересно какви ли теми ни готви журито...и какви ли изненади... :) Е, ние ще участваме и се готвим грабнем някоя и друга награда, но и да не успеем, наградата е възможността да сме част от тази емоция наречена "Аз мога тук и сега".

1cefreak
Нов
Нов
Posts: 1
Joined: Sun Jun 20, 2010 11:24 am

Post by 1cefreak » Wed Feb 27, 2013 7:17 am

За съжаление и аз надминах годинките. В края на 12 клас (преди цели 2 години и нещо) участвах в първото издание (мисля) и взех 2ро място в категория Ре-дизайн и страшно много ми хареса. Организацията беше супер, както и самото място. Грамотата още си седни на стената в офиса ми и силно се надявам да може да ударим едно рамо догодина с каквото можем.

User avatar
Hous
Гуру
Гуру
Posts: 2538
Joined: Sat Mar 22, 2008 9:19 pm
Answers: 111
Location: У нас

Post by Hous » Fri Apr 05, 2013 2:13 pm

Аз не бих отишъл защото не искам да ги засрамвам :D
Иначе сериозно, първо съм малко над годините и второ ми е далеч :)

Post Reply