Mod_rewrite проблем

C++ JAVA
Post Reply
User avatar
2SHAE
Потребител
Потребител
Posts: 1235
Joined: Fri May 04, 2007 7:42 am
Answers: 54

Mod_rewrite проблем

Post by 2SHAE » Thu Mar 30, 2017 8:34 pm

Здравейте, цяла вечер се мъча с този mod_rewrite който не мога да разбера защо не работи.

Проверил съм навсякъде из Apache всичко е включено.

Структурата ми е следната: имам страница

Code: Select all

viewproducts.php
която получава два параметъра category и product.

Пример:

Code: Select all

viewproducts.php?category=1&product=15.
Смятам да добавя едно поле в базата данни което да съдържа по-приятно име на линка водещ към продукта, например: aspirin-edna-opakovka.

Искам линка да се превърне в

Code: Select all

viewproducts.php/1/aspirin-edna-opakovka
или ако може и категорията някак да излиза.

Пробвах примери от всякакви сайтове, но винаги ми дава грешка 404.

Сайта се намира на локален сървър и е в отделна папка: htdocs/site вътре в тази папка ми е .htaccess файла.

Последния пример който пробвах бе от този сайт: http://edinteractive.co.uk/friendly-url ... -htaccess/

Всичко работи до стъпка: Configuring .htaccess for friendly url’s

joTunkiq
Потребител
Потребител
Posts: 830
Joined: Tue Dec 25, 2012 10:03 am
Answers: 142
Contact:

Post by joTunkiq » Thu Mar 30, 2017 9:39 pm

просто си предавай Id-тата и заглавието, което всъщност се нарича slug, си го генерирай автоматично (потърси в гугъл за такива скриптве - по 1 ред код са)

И Url-а ще ти изглежда така:

saita.com/p/1-category-title/1-product-title/

a htaccess-a така:

Code: Select all

RewriteEngine One

RewriteRule ^p/([0-9]+)-([a-z0-9A-Z-_])/([0-9]+)-([a-z0-9A-Z-_])/$  product.php?category_id=$1&category_slug=$2&product_id=$3&product_slug=$4
Като пак казва, не е нужно да търсиш продукта по слъг, след като имаш Id-то, хем и ще спестиш малко главоболия с това да запазваш правилната форма на слъга в ДБ и постоянно да го ъпдейтваш :) :idea: :?:

User avatar
2SHAE
Потребител
Потребител
Posts: 1235
Joined: Fri May 04, 2007 7:42 am
Answers: 54

Post by 2SHAE » Fri Mar 31, 2017 7:47 am

Не искам да има номера изобщо. Предпочитам да си играя с датабазата, но да няма номера. Това ще обърква хората и пак няма да изглежда добре.

Post Reply