Популярни търсения

C++ JAVA
Post Reply
User avatar
Ticketa
Турист
Турист
Posts: 599
Joined: Mon Feb 27, 2012 1:54 pm
Answers: 24
Location: in /root
Contact:

Популярни търсения

Post by Ticketa » Sat Apr 04, 2020 11:47 am

Привет,
в момента обмислям два варианта за създаване на "популярни търсения" - въпроса е, кой начин ще е най-правилен и въобще дали съм на прав път (това някой по кадърен ще го каже в темата :D :) )

Вариант 1:
- създавам нова таблица , в която записвам всяко едно търсене извършено през търсачката, като тези които се "дублират" имат колона с брояч на търсенията (тук имам опасението, че това ще затормозява излишно търсенето на клиента, както и че ще затормозява излишно базата данни)

Вариант 2:
- използвам текущата таблица с категории и градове/села/квартарили, добавям нова колона с брояч и при всяко търсене в дадена категория или град/село/квартал добавям +1 , по този начин ще изведа в сайта "най-популярни търсения: ИМЕ_НА_КАТЕГОРИЯ В ИМЕ_НА_ГРАД" (тук имам съмнение, че може също да се затормози базата данни? или ми е излишно притеснението? Трафика на реални онлайн потребители е от 1360 до 3490 в пикове) не е много, не е и малко.

Вариант 3: оставам на вас. (обмислях вариант да се създадът тагове и т.н. но не смятам, че отговаря на изискванията, а именно - популярни търсения)

Какво бихте ми препоръчали?

Търсачката предлага: търсене по думи/изречения , търсене по категории, търсене по градове/села/квартали(които ги имам налични)

User avatar
Revelation
Web-tourist
Web-tourist
Posts: 922
Joined: Sun Mar 24, 2013 1:23 pm
Answers: 65

Re: Популярни търсения

Post by Revelation » Sat Apr 04, 2020 12:12 pm

Замисли се кой вариант е най-лесен за разширяване в случай, че други изисквания се наложат.

Аз бих използвал вариант 1.
Един ден може да има изискване да се добави анализ на търсенията по дата. По-лесно е да добавиш тази информация в нова таблица, защото това, което ти дава добавянето на колона е само един брояч. Нито можеш да записваш уникални търсения за 24ч., нито по IP, а ако имаш потребители не можеш да запишеш и кой потребител какво е търсил.

Представи си, че имаш потребители и също искаш да им представиш история на търсенията им.

Базата данни няма с какво да се затормози, ако е нормализирана и индексирана. Един ден, ако се затормози, винаги можеш да имплементираш кеширане и примерно да обновяваш резултати на 5-10 минути. В твоя случай може и по-рядко. Едва ли ще се налага във всяка една секунда при всеки един рефреш на страницата, да правиш трип до базата данни, за да вземеш данните.

User avatar
muti
Турист
Турист
Posts: 281
Joined: Thu Nov 14, 2019 7:03 am
Answers: 2

Re: Популярни търсения

Post by muti » Sun Apr 05, 2020 8:25 am

Предполагам ти трябва full-text search но няма да имаш проблеми според мен. Ако базата ти стане дооооста голяма и ще имаш проблеми за напред то може още от сега да си сложиш Sphinx и няма да имаш никакви ядове. Тествано работи безотказно за милиони записи в бази от по 6 TB. Тествано е на такава база в Raid 6 и си лети цялото нещо.

User avatar
index
Web-tourist
Web-tourist
Posts: 5405
Joined: Thu Sep 07, 2006 11:08 pm
Answers: 198
Contact:

Re: Популярни търсения

Post by index » Thu Apr 09, 2020 9:56 pm

Вариант едно е най-добрият. Ако имаш търсене по много критерии, то е удачно да ги сортираш и да ги сериализираш някак си. Така ще си сугурен, че всеки път когато влезнат данните, то ще са в правилният ред и няма да имаш ситауция където {a:a , b:b } i { b:b , a:a}

User avatar
deam0n
Web-tourist
Web-tourist
Posts: 3037
Joined: Sat Oct 01, 2005 4:33 pm
Answers: 204
Location: Шопландия
Contact:

Re: Популярни търсения

Post by deam0n » Tue May 26, 2020 12:37 pm

Ако имаш 5000 потребителя, които търсят нещо и ти изпълниш 5000 заявки да ти слага +1 на брояча + заявката за търсене в базата... Не ми се мисли.

По-скоро да записваш търсенията в Redis..

Post Reply