Golang: Поредица от уроци или книга

dakata__92

Super Moderator
Мой приятел се интересува от този език, но не успявам да му помогна с информация на Български език. Можете ли да споделите качествени източници от които да се постави началото в изучаването на този език?
 
pix3l каза:
Няма човек, който да не знае английски и да може да се нарече програмист.

Съгласен, но от личен опит мога да кажа, че за българи начинаещи в областта, владеенето на английски, макар и полезно, не е непременно необходимо условие. Преведени книжки съществуват за разни езици, макар и повечето, които съм срещал по книжарници, да са поостарели вече. Аз лично така почнах (като хоби) и чак по-късно захванах английския.

Ако някой не се е хванал да прави онлайн уроци на българкси за go, бих посъветвал даката да разгледаш в някоя по-голяма книжарница какви са наличностите – не възлагам големи надежди, но може да има някоя полезна книжка по случая. Така и ще можеш да я прегледаш набързо и да прецениш доколко ще свърши работа
 
Не съм ходил по книжарниците за техническа литература скоро и наистина не съм търсил физически носител. Иска ми се да намеря някакъв добър източник за начинаещи с Go. Ако ми се отвори прозорец току-виж и аз взема, че седна да прочета по темата по-подробно.
 
На български до никъде няма да стигне. Прекалено малко информация ще намери, ако реши да надгражда познанията си. Всякакви помощни теми, които намери ще са най-вече от stackoverflow (на английски), така че съветвам да захваща от сега на английски. Също терминологията на английски ще му е доста повече от полза отколкото на български.

https://github.com/rahulgoti1/books-1/tree/master/go ето тука има интересни книжки за Go. Аз съм чел Go in Action, но мисля че е за хора, които първо са минали през други езици и искат бързо да навлязат без много губене на време.
 
На мен ми е ясно, че се изисква чужд език и литература за да напредне, но търся нещо на Български, което в момента да го ориентира дали това е за него или не. Никъде не съм писал, че приятеля ми не знае чужд език. Аз търся информация на Български, с която да му стане ясна основната идея и да се запали, ако му е интересно.
 
Да споделиш, ако намериш. България като цяло е много назад с преводи от този тип литература. Като цяло Go е нетипичен език и съм скептичен да има нещо на български.

А защо Go за първи език? (не си казал, че му е първи език, но така изглежда)
 
Revelation каза:
Да споделиш, ако намериш. България като цяло е много назад с преводи от този тип литература. Като цяло Go е нетипичен език и съм скептичен да има нещо на български.

А защо Go за първи език? (не си казал, че му е първи език, но така изглежда)

Правили са му някакво показно на Go. Ходил на форумно събиране и му е допаднало на пръв поглед. Затова така е решил. Продължавам да търся информация и ако открия ще я споделя тук.
 

Горе